liczba 1 jest miejscem zerowym
esiu: liczba 1 jest miejscem zerowym funkcji liniowej f(x)=(3−a) x+2
15 kwi 18:17
Maciek: oblicz f(1) i wyjdzie Ci a
15 kwi 18:21
esiu: tzn jak?
15 kwi 18:22
Maciek: x jest miejscem zerowym, jeśli f(x) = 0
15 kwi 18:23
Maciek: (3−a)1+2=0
15 kwi 18:23
Maciek: 3−a+2=0
15 kwi 18:23
Maciek: a=5
15 kwi 18:24
esiu: i to juz koniec

bo ja nie rozumiem
15 kwi 18:24
Maciek: zrozumiałe
15 kwi 18:24
Maciek: no tak, tylko tyle
15 kwi 18:25
esiu: mozesz jeszcze raz wytlumaczyc?
15 kwi 18:25
Maciek: jeśli 1 jest miejscem zerowym funkcji to f(1)=0 czyli za każdy x w funkcji musisz wstawić 1
15 kwi 18:27
esiu: powoli zaczynam kumac
15 kwi 18:28
Maciek: to tyle − pozdrawiam
15 kwi 18:28