proszę o pomoc
Sławek: rzucamy kostką do gry. jesli wypadnie 6 lub 5 to losujemy kule z urny U1 w w pozostałych
wypadkach losujemy z urny U2.
W urnie U1 znajdują sie: 3 kule zielone, 5 białych i 10 czarnych. w urnie U2 znajdują sie: 7
kule zielone, 4 białych i 9 czarnych
jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania kuli o kolorze:
a) zielonym
b)czarnym
c)czerwonym
15 kwi 18:12
Eta:

Losowanie dwu−etapowe, tu przydaje się "drzewko"
| | 2 | |
wybór urny: U1 z prawdopodobieństwem: |
|
|
| | 6 | |
| | 4 | |
wybór urny U2 z prawdopodobieństwem |
|
|
| | 6 | |
A− wylosowano kulę zieloną z urny U
1 lub urny U
2
| | 2 | | 3 | | 4 | | 7 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| =............. dokończ
|
| | 6 | | 18 | | 6 | | 20 | |
P(B)= ........ podobnie
P(C) =0 −−−−−−−− bo
czerwonych kul nie ma
chyba........że miały być białe ?
to dokończ podobnie
15 kwi 18:53
Sławek: 13 131
Czy ktoś może wie, czy P(A)= −−−−−− P(B)= −−−−−
45 270
Czy dobrze mi wyszło?
16 kwi 10:52