na ciągi chyba, zad. zaliczeniowe, proszę o pomoc
dawid: na ciągi chyba: Firma chce kupić 20 fartuchów roboczych za kwotę nie większą niż 2500 zł.
Zamierza kupić
fartuchy nylonowe w cenie 38 zł oraz brezentowe w cenie 150 zł. Jaką największą liczbę
fartuchów brezentowych może kupić ta firma?
24 lut 16:00
.....: czyli ze na jeden fartuch nylonowy kupuje jeden brezentowy ? wtedy to bedzie ciag
arytmetyczny o q=1 gdzie suma ciagu Sn=188n Sn<2500
2500>188n
n∈N+ ⇒ n<13
24 lut 17:12
tim: Wystarczy ułożyć dobry układ równań
38x + 150y = (<) 2500
x + y = 20
Rozwiązujemy i wychodzi:
15 brezentowych i 5 nyulonowych
24 lut 17:15
.....: aaa sorry nie przeczytalem uwaznie

/
24 lut 17:16