dzialanie
abc: 48÷2(9+3) =

288 czy 2 ?
15 kwi 17:56
izi: 2
15 kwi 17:57
KRS one: JAK CI MOGŁO WYJŚĆ 288

?

? 48÷2*12= 48÷24=2
15 kwi 17:58
abc: krs wpisz w google równanie, to zobaczysz.
Mi akurat wyszło 2, ale wolałem zapytać.
15 kwi 17:59
15 kwi 18:08
bart: ech.. not o jest 288

55% + 3 następnych
15 kwi 18:25
y: mi się wydaję jednak że 2 to dobry wynik
15 kwi 18:30
Maciek: tylko 2
15 kwi 18:31
izi: hm. 48/2(9+3)= 48/2*12, wiec zgodnie z kolejnościa wykonywania działań, którą uprzednio
zignorowałam= 24*12=288. niestety
15 kwi 18:31
bart: ech.. mądrale
15 kwi 18:32
15 kwi 18:42
15 kwi 18:48
Rivi: tak samo jak np wyrażenie 4:5x
zapiszecie to już oczywiście jak 45x, a nie jak 45x, gdzie wynik byłby zupełnie inny
(tak jak tutaj poprawne 2, i złe 288)
15 kwi 18:51
rita: czyli jak w końcu 2, czy 288 ?
15 kwi 21:29
y: 288
16 kwi 14:20
Rivi: "y: mi się wydaję jednak że 2 to dobry wynik undefined"
"rita: czyli jak w końcu 2, czy 288 ?"
"y: 288 emotka"
hę? xD
16 kwi 14:31
Matematyk: Dodawanie odejmowanie mnożenie dzielenie więc jasne, żę 2
16 kwi 15:54
zienon: 288...
16 kwi 16:15
rączszka: Najpierw działania w nawiasach robisz, więc wyjdzie 2.
16 kwi 16:24
Maciuś: ludzie nad czym wy sie tu spieracie . Kto mowi ze 288? niech nauczy sie kolejnosci wykonywania
dzialan...
16 kwi 16:35
izi: Jeżeli w wyrażeniu występuje tylko dzielenie albo mnożenie i dzielenie, to działania te
wykonujemy w takiej kolejności, w jakiej są zapisane, od strony lewej do prawej. czyi że w tym
przypadku po wyliczeniu nawiasu najpierw dzielimy a potem mnożymy i wychodzi 288. koniec.
16 kwi 17:06
Rivi: A ja obstawiam na tym, że ta "2" jest wyciągnięta przed nawias, czyli ją chowamy i mamy 48/24
Tu potrzebny jest głos p. Jakuba!
16 kwi 17:13
y: ja cały czas mam nadzieję że 2 jest wynikiem, ale już poniekąd dałem się przekonać że 288
17 kwi 11:16
ag: Może typowy matematyk się wypowie?
17 kwi 13:19