Dany jest wielomian
Marta: Dany jest wielomian W (x) = x3 + kx2 − 4
a) wyznacz współczynnik k tego wielomianu wiedząc, że wielomian ten podzielony jest przez
dwumian x + 2 .
b) Dla wyznaczonej wartości k rozłóż wielomian na czynniki i podaj wszystkie jego pierwiastki
.
15 kwi 17:24
Grześ: skoro jest podzielny przez dwumian (x+2), to spełnia:
W(−2)=0, czyli:
(−2)3+k*(−2)2−4=0
−8+4k−4=0
k=3
b) mając k=3 zapiszmy wielomian:
W(x)=x3+3x2−4=x3−x2+4x2−4=x2(x−1)+4(x−1)(x+1)=(x−1)(x2+4x+4)=(x−1)(x−2)2
15 kwi 17:31
Kejt:
a) skorzystaj z twierdzenia Bezout:
podstaw za x "−2" i przyrównaj do zera.. i wylicz "k".
15 kwi 17:33
Kejt: cześć Grzesiu..
15 kwi 17:33
Grześ: cześć Kejti..
15 kwi 17:36