obliczanie prędkości- zad.matematyczne!
Gangstera: Kierowca ustalił, że drogę długości 208 km może przejechać z pewną stałą prędkością V [km
: h], w czasie t [h]. Gdyby zaś jechał z prędkością o 13 km/h większą, wówczas trasę tę
pokonałby w czasie 0,8 h krótszym. Oblicz jaką prędkość ustalił kierowca.
Proszę o jakieś wzory, obliczenia w obu zadaniach jeśli to możliwe, uzasadnienie.
24 lut 15:59
Mariusz: s= 208
V=s/t I założenie
V+13=s/(t-0,8) II założenie
s/t + 13=s/(t-0,8)
s+13t=(st)/(t-0,8)
((t-0,8)*s)/t + 13t - 10,4 =s teraz wstawiamy liczby za s
(208t - 166,4)/t + 13t - 218,4 =0
166,4/t - 13t +10,4 =0 mnozymy przez t
13 t2 - 10,4t - 166,4 =0
liczymy delte która wyniesie 93,6
czyli t = 4h
liczymy V
V=s/t
v=52 km /h
24 lut 16:52
Gangstera: Dzięki xD.
24 lut 17:36
wera: s= 208
V=s/t I założenie
V+13=s/(t−0,8) II założenie
s/t + 13=s/(t−0,8)
s+13t=(st)/(t−0,8)
((t−0,8)*s)/t + 13t − 10,4 =s teraz wstawiamy liczby za s
(208t − 166,4)/t + 13t − 218,4 =0
166,4/t − 13t +10,4 =0 mnozymy przez t
13 t2 − 10,4t − 166,4 =0
liczymy delte która wyniesie 93,6
czyli t = 4h
liczymy V
V=s/t
v=52 km /h
25 lip 14:41
pigor: ... , warunki zadania opisuje wystarczająco równanie:
208v+13=208v+810 ⇔
26v+13=
26v+
110 /*10v(v+13) ⇔
⇔ 260v=260(v+13)−v(v+13) ⇔ v(v+13)=260*13 ⇔ v(v+13)=52*5*13 ⇔
⇔ v(v+13)=52*65 ⇔
v(v+13)=
52(52+13) ⇔
v=52 km/h . ...
25 lip 16:21
daras: Gangster wystarczy jeden wzór na prędkosć , którego uczą już zdaje się w SP,
a potem tylko ruszyć głową
leniu skończony
25 lip 18:14
daras: ale on tego nie umiał 5 lat temu a ja sobie tu nerwy psuję
25 lip 18:15
daras: pigor a Ty nie widziałęsze już mu to Mariusz zrobił 5 lat temu?
zapętliłeś sie ?
25 lip 18:16
Gustlik: Kierowca ustalił, że drogę długości 208 km może przejechać z pewną stałą prędkością V [km : h],
w czasie t [h]. Gdyby zaś jechał z prędkością o 13 km/h większą, wówczas trasę tę pokonałby w
czasie 0,8 h krótszym. Oblicz jaką prędkość ustalił kierowca.
Sytuacja 1. Prędkość v, czas jazdy t ⇔ vt=208
Sytuacja 2. Prędkość v+13, czas jazdy t−0,8 ⇔ (v+13)(t−0,8)=208
Rozwiąż teraz ten układ.
1 sie 00:39