Oblicz wartości m i n wielomianu
katasiek: Oblicz wartości: m i n dla których wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), gdy:
W(x) = x4 + (m+n)x3 + 2x2 + 2mx − 15
P(x) = x2 − 2x − 3
15 kwi 17:06
Maciek: potrzebna jeszcze pomoc?
15 kwi 18:30
Maciek: P(x)= (x+1)(x−3)
15 kwi 18:33
Maciek: czyli mamy 2 pierwiastki −1 i 3
15 kwi 18:34
Maciek: f(−1)=0 czyli (−1)4+(m+n)(−1)3+2(−1)2+2m(−1)−15
oraz
f(3)=0 czyli 34+(m+n)33+18+6m−15
15 kwi 18:37
Maciek: rozwiąż układ z dwoma niewiadomymi m i n − to tyle
15 kwi 18:38
katasiek: cholercia.. starałam się to zrobić przez dzielenie i źle wychodziło.. dziękuję za poradę
16 kwi 11:34