sd
piotrek88: gdy mam zadanie
−2x4 − 4x3 + 6x2 ≥ 0
to:
2x2 (−x2 − 2x + 4)≥ 0
i co dalej? pewnia trzeba obliczyć Δ, a co z tym 2x2 ?
15 kwi 17:04
Mati: Zamiast 4 powinna być 3 po wyciągnięciu przed nawias.
15 kwi 17:06
kf: 2x2=0 /:2
x2=0
x=0
15 kwi 17:06
kf: ej sory że tak tutaj ale mam, takie nietpowe pyatnie jak mog e sie skontaktowac z tym
Panem co założył matematyka. pisz?
15 kwi 17:07
piotrek88: więc jeśli 2x
2 = 0/ :2
x
2 = 0
x= 0
więc to co jest w nawiasie to liczyć Δ ?
no tak, tam powinna być 3, bląd w obliczeniach
15 kwi 17:20
kf: tak z delty
15 kwi 17:21
piotrek88: ale zeby obliczyć Δ muszę opuśić nawias, więc znaki też zmieniam?
15 kwi 17:23
kf: nie nic nie zamieniasz od razu piszesz a=−1 b=−2 c=4
15 kwi 17:24