W układzie ..
RIKI: W układzie współrzędnym dane są punkty a równe (−4,0) b równe (−2,5) . Wyznacz
punkty a' b' symetryczne do a i b względem osi Y.
Połącz kolejno wszystkie wierzchołki i oblicz długość przekątnych tego czworokąta .
Jakby ktoś mógł zrobić całe zadanie razem z rysunkiem to byłabym wdzięczna
15 kwi 16:49
Mati: Hmm, punkt symetralny do a to a'=(4,0) a b'=(−2, −5). Przekątne to długości odcinków łączących
przeciwległe boki.
15 kwi 16:54
Mati: sory, b'=(2,5)
15 kwi 16:55
Godzio:

Symetria punktu A(x,y) względem OY przekształca go w A'(−x,y)
15 kwi 16:56
15 kwi 16:56
RIKI: dzięki wielkie
15 kwi 17:05
RIKI: Obliczyłam i wyszło 5 . Czy dobrze ?

Może ktoś sprawdzić ?
15 kwi 17:17
Godzio:
Jeśli przekątna wyszła Ci 5 to raczej nie tak coś,
|AB'| = |BA'| = √(−4 − 2)2 + (0 − 5)2 = √36 + 25 = √61
15 kwi 17:27
kf: mi sie wydaje ze ma wyjsc 4
15 kwi 17:28
RIKI: A tam nie ma być 5−2 zamiast 0−5 ?
15 kwi 17:35
Godzio:
A(−4,0)
B'(2,5)
Więc jak będzie ?
15 kwi 17:36
RIKI: 5−2 .
Tak przeczytałam na stronie którą mi dałeś .
15 kwi 17:41
Godzio:

to mnie rozbawiłaś
15 kwi 17:42
RIKI: to nie rozumiem jak to zrobić .
15 kwi 17:45
RIKI: Pomoże ktoś ?
15 kwi 17:49