Oblicz objętość i pole powierzchni kuli
izi: kulę o promieniu r przecięto płaszczyzną odległą od środka kuli o 1/2r. Przekrój ma pole 27 pi
cm2. Oblicz objętość i pole powierzchni kuli
15 kwi 16:36
izi: pomoże ktoś?
15 kwi 17:51
Grześ:

skoro przekrój(jakieś koło) ma pole: 27π, więc:
27π=πl
2
l=3
√3
| | r | |
promień przekroju i promień |
| oraz r tworzą trójkąt prostokątny: |
| | 2 | |
Czyli z Pitagorasa:
r
2=36
r=6
Mając policzony promień tejże kuli chyba teraz prosto policzyć objętość i pole jego powierzchni
15 kwi 18:00
izi: hm czyli że...
V= 288pi
P= 144pi?
15 kwi 18:06