proszę o zapis obliczeń
uczeń: środek S okręgu o równaniu x2 +y2 +4x − 6y −221 =0 ma współrzędne
A. S =(−2, 3) B. S =(2, −3) C. S =(−4, 6) D. S =(4, −6)
15 kwi 16:36
Mati: A.
15 kwi 16:43
Rivi: Musisz sprowadzić to równanie do postaci umożliwiającej odczytanie tego, mianowicie skoro jest
tam x2+4x więc
x2+4x=(x+2)2−4 (bo (x+2)2=x2++4x+4)
y2−6y=(y−3)2−9 (bo (y−3)2=y2−6y+9
podstawiamy to do równania
(x+2)2−4+(y−3)2−9−221=0
(x+2)2+(y−3)2=234
środek ma więc współrzędne (−2,3)
15 kwi 16:44
dero2005:
S=(−A2, −B2) A = 4 B= −6
S= (−42 , −−62)
S = (−2 , 3)
16 kwi 19:43