pomoc
Kojak93: siema. możecie mi pomóc z jednym zadaniem?
wiedząc, że liczba (−2) jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = x3 − 2x2 − 5x +6
znajdz pozostałe pierwiastki tego wielomianu
15 kwi 16:27
Ajtek: Podziel W(x) przez dwumian x+2

.
15 kwi 16:30
Kojak93: czyli jak.
15 kwi 18:01
Ajtek: Tak jak tutaj
107.
15 kwi 18:08
Mati: a mam pytanie, jak się dzieli wielomiany i zostaje reszta to co z nią zrobić?;x
15 kwi 18:16
Gustlik: Najlepiej schematem Hornera:
1 −2 −5 6
−2 1 −4 3 0
(x+2)(x
2−4x+3)=0
Δ=16−4*1*3=16−12=4
√Δ=2
Odp. Pozostałe pierwiastki to x=1 lub x=3
15 kwi 23:43