wykaż, że...
poziomka: Wykaż, że liczba sin 10(stopni) jest pierwiastkiem równania 8x3 − 6x +1 = 0
15 kwi 15:52
poziomka: I jeszcze jedno zadanko:
rozwiąż nieróność
(x
2 − 1)(x
5 − 2x
3 − x
2 +2) >= 0
Z góry dziękuję za pomoc
15 kwi 15:56
poziomka: odświeżam..
15 kwi 17:12
Grześ: ja się za nie biorę.. za niedługo będzie rozwiązanie
15 kwi 17:20
Grześ: Tak więc skoro jest pierwiastkiem, więc wstawiamy go zamiast "x":
8sin
310−6sin10+1=0
−2(3sin10−4sin
310)+1=0
W nawiasie mamy rozwinięty wzór potrojonego kąta, czyli:
| | 1 | |
3sin10−4sin310=sin(3*10)=sin30= |
| , czyli wstawiając: |
| | 2 | |
0=0, czyli sin10 stopni jest rozwiązaniem
15 kwi 17:23
Godzio:
Jeśli "a" jest pierwiastkiem wielomianu W(x) to W(a) = 0
Teza:
W(sin(10
o)) = 0
L = 8sin
3(10
o) − 6sin(10
o) + 1 = −2sin(10
o)(3 − 4sin
2(10
o)) + 1 = −2sin(30
o) + 1 =
Skorzystałem tu z:
sinα(3 − 4sin
2α) = sin3α
15 kwi 17:23
Mati: To 1..
2x(4x2−6)+1=0
2x+1=0
x=−1/2
4x2−6=0
4x2=6
x2=6/4
x = √6/4
I sprawdź w tablicy wartosć sinusa 10 stopni?
15 kwi 17:24
Mati: Ah no tak, wykaż jest..
15 kwi 17:25
Grześ:
(x
2−1)(x
5−2x
3−x
2+2)≥0
(x−1)(x+1)[x
3(x
2−2)−(x
2−2)]≥0
(x−1)(x+1)(x
3−1)(x
2−2)≥0
(x−1)
2(x+1)(x−
√2)(x+
√2)(x
2+x+1)≥0
x
2+x+1 zawsze jest dodatnie, więc opuszczamy ten czynnik bez zmiany znaku nierówności:
(x−1)
2(x+1)(x−
√2)(x+
√2)≥0
Dalej chyba sobie już poradzisz
15 kwi 17:26
poziomka: dziękuję pięknie

przepraszam, że tak późno odpowiadam, ale byłam nieobecna. Dzięki bardzo

Jakoś nie mogłam wpaść na to
16 kwi 09:38