:)
agnieszka: zad.1
W trapezie równoramiennym o polu 20 cm
2 ramię o długości 4 cm tworzy z dłuższą podstawą kąt 45
st. oblicz obwód tego trapezu.
zad. 2
Na działce o powierzchni 2700m
2 wyznaczono kwadrat którego pole stanowi
13 powierzchni
działki. na tym kwadracie ma być zbudowany basen w kształcie koła. Jaką maksymalną
powierzchnię może mieć ten basen?
proszę o pomoc, wskazówki − nie gotowce
15 kwi 15:51
Rivi:

1. Rysunek − możesz z cosinusa obliczyć x (α=45 stopni, po lewej jest, słabo mi się postawiła).
H liczysz również z tego trójkąta. Wtedy podstawiasz dane na wzór na pole (jedna
podstawa =a, druga=a+2x) Po tym masz wszystkie dane − liczysz obwód

2. Powierzchnia działki przez 3 = pole kwadratu
z pola kwadratu wyliczasz jego bok.
Promień koła wpisanego w kwadrat (największy możliwy basen) = 1/2 jego boku. I liczysz pole
owego koła.
15 kwi 16:37
agnieszka: Ślicznie dziękuje za pomoc

drugie zadanie małymi krokami ale w koncu zrobilam sama
15 kwi 16:44
Rivi: Proszę
15 kwi 16:44