równanie wielomianowe
jack: x3 + 2x2 − 16x − 32 = 0
jak to rozwiązać?
15 kwi 14:42
Ajtek: x
2(x+2)−16(x+2)=0
Dalej wiesz
15 kwi 14:43
kasia: no fakt, dzięki za oświecenie
15 kwi 14:48
Ajtek: 
.
15 kwi 14:49
jack: a jak mam 3x
3 + 2x
2 − x = 0 to jak wtedy?
x
2 ( 3x + 2) − x = 0
{3x+2)(x
2 − x) = 0
15 kwi 15:05
Ajtek: Tylko x przed nawias

3x
3+2x
2−x=0
x(3x
2+2x−1)=0
Z nawiasu Δ i ognia

.
15 kwi 15:13
jack: dzięki, jesteś moim mentorem
15 kwi 15:23
Ajtek: Bez przesady, są lepsi np.
ICSP, on ma celującą na dopuszczenie do matury, dzisiaj się tym
chwalił

.
15 kwi 15:25