prostokąty
paulina: prostokącie przekątna o długości 12 cm jest nachylona do krótszego boku pod kątem α=
30.oblicz pole prostokąta.
2 zad. w prostokącie przekątna o długości 21 cm jest nachylona do dłuższego boku pod kątem
α=60. oblicz pole prostokąta. proszę o jak najszybsze rozwiązanie tych zadań i dokładnie
,pleaseeeeeeee
15 kwi 14:11
ha ha ha:

Dane:
α = 30
d = 12
rozwiazanie:
cosα =
b/
d
cos30 =
b/
12
√3/
2 =
b/
12
2b = 12
√3
b = 6
√3
obliczasz a
a
2 = d
2 − b
2
a
2 = 12
2 − (6
√3)
2
a
2 = 144 − 108
a
2 = 36
a = 6
Pole P
P = a * b
P 6 * 6
√3
P = 36
√3
15 kwi 21:25