Podziękowania:)
ICSP:

Rysunek dla was

Chciałbym Wam bardzo podziękować

Dzisiaj otrzymałem ocenę celująca na koniec roku

Podziękowania dla:
Ety
Triviala
Godzia
Kachamachy
Wojteq66
Jacka
Basia
; ): przepraszam ze nick rozdzieliłem
oraz
innych których niesłusznie pominąłem
15 kwi 13:09
Ajtek: Jeszcze podaj wzór na ten rysunek i będzie git

.
Gratuluję
15 kwi 13:14
Maciuś: ICSP chcesz powiedziec ze byles matematycznym tlukiem i oni nauczyi cie wszystkiego?
15 kwi 13:23
ICSP: nie ale chcę powiedzieć że ONI pomogli mi rozwiązać najtrudniejsze zadania
15 kwi 13:24
Maciuś: W jaki sposob? ja mam pewne podstawy co do matury podstawowej ale z trudniejszymi mam problem
jakas wskazowka?
15 kwi 13:25
Godzio:
Gratuluję
15 kwi 13:26
Maciuś: myslisz ze materialy + przyklady zadan ktore znajduja sie na tej stronie sa wystarczajace ?
15 kwi 13:26
Godzio:
Maciuś jeśli mogę, materiały na tej stronie zdecydowanie wystarczą na maturę podstawową,
na rozszerzenie przydałoby się kupić jakiś zbiór zadań
15 kwi 13:28
ICSP: nic nie jest wystarczające. Zawsze możesz trafić na zadanie którego nie będziesz potrafił
rozwiązać(czasem 5 zadań


) trzeba liczyć na łud szczęścia no i oczywiście dużo zależy od
tego jak uczestniczysz w lekcji

Gdybyś dokładniej się rozejrzał po stronce zobaczyłbyś
trochę zadań wrzuconych ode mnie. Dużo z planimetrii trochę ze stereometrii czasem z ciągów no
i analityczna

Myślisz ze gdybym je pominął i robił następne też byłbym taki dobry? Właśnie
takie zadania nauczyły mnie skrótów matematycznych trików które warto stosować na maturze
15 kwi 13:30
Maciuś: dzieki ja bazowalem na repetytorium operonu. umialem rozwiazac kazde zadnie . Ale jak tu
wpadlem bylem w szoku ile jeszcze nie wiem. szczerze pewna zalamka byla

Co wy tu wyprawiacie
hehe do matury 19 dni nie spie nie jem hehe badzie ze mna

Gratulacje ICSP praca , praca
jeszcze raz praca
15 kwi 13:30
Maciuś: ICSP mam szczegolna prosbe do ciebie czy moglbys sie podzielic wiedza napisac cos w jakims txt
i wrzucic na jakis upload? czasu mam dosyc malo a nie wiem czy wszystkie zadania rozwiaze i
wyciagne wnioski i triki bylbym bardzo wdzieczny
15 kwi 13:33
Maciuś: Godzio może ty też byś mógł cos przygotować
15 kwi 13:37
ICSP: chcesz pewien trick?
to rozłóż x
2 + 9

oraz powiedz jaka jest monotoniczność ciągu o wyrazie q = 0,(9)
15 kwi 13:38
Godzio:
A co dokładnie byś chciał ?
15 kwi 13:38
Maciuś: q=0,9999.... |*10
10q=9,999... |−q
9q=9|:9
q=1
ciag staly
15 kwi 13:41
Maciuś: wszystko co przydalobymi sie na mature podstawowa glownie planimetria stereometria z tym miewam
problemy
15 kwi 13:43
ICSP: brawo

Tylko jedna osoba z mojej klasy wiedziała że to tak jest


Co z rozkładem?
15 kwi 13:45
Godzio:
(x + 3i)(x − 3i)
15 kwi 13:46
Maciuś: nie wiem

pracuje nad tym hehe
15 kwi 13:46
ICSP: Godziu ty masz chyba inne zadanko z wielomianów do zrobienia
15 kwi 13:47
Maciuś: godzio ty miazdyzsz mi psychike

jestes boss w te klocki ja nie wiem co to znaczy nawet te
"i" lubisz matme tak matme czy po studiach amoze to i to
15 kwi 13:47
ICSP: poza tym chodzi mi tu o rozkład w rzeczywistych przecież wiesz ze kolega nie zna zaespolonych

15 kwi 13:47
ICSP: zespolonych*
15 kwi 13:47
Maciuś: daj mi jeszcze chwile pomyslec nad tym rozkladem
15 kwi 13:48
Godzio:
Matme lubię, a bossem póki co nie jestem
15 kwi 13:48
Godzio:
Te wielomiany to rzeźnia nie ma co myśleć
15 kwi 13:49
15 kwi 13:49
Maciuś: x2−9=(x+3)(x−3)+18 nic mi innego nie przychodzi do glowy
15 kwi 13:51
ICSP: x2 − 9 = (x+3)(x−3) + 18 równanie sprzeczne
15 kwi 13:51
Maciuś: tam ma byc x
+9 oczywiscie
15 kwi 13:52
ICSP: to spróbuj założyć że x2 jest a2 a 9 jest b2 we wzorze (a+b)2
15 kwi 13:52
Maciuś: x2+9=(x+3)(x−3)+18
15 kwi 13:52
ICSP:
15 kwi 13:53
Maciuś: ok czaje
15 kwi 13:54
Maciuś: rozpisz to jak ty to widzisz nie wiem czy dobrze zajarzyłem
15 kwi 13:59
ICSP: (x − √6x + 3)(x + √6x + 3)
15 kwi 14:00
Maciuś: ok wiem

sam bym na to nigdy nie wpadl hehe
15 kwi 14:01
Godzio:
Tylko czy to jest legalne !? Tak rozpisać można tylko wtedy gdy x ≥ 0
15 kwi 14:02
ICSP: dlaczego
15 kwi 14:03
Godzio:
√6x −− dla x < 0 mamy sprzeczność
15 kwi 14:04
Maciuś: pod pierwiatkiem nie moze byc liczba ujemna
15 kwi 14:04
ICSP: x ∊ Z i jest dobrze

15 kwi 14:06
Maciuś: godzio pomyslisz cos nad materialami dla mnie z planimetri i stereometrii? z przystajacych nic
nie umiem w ogole planimetria i stereometria lezy
15 kwi 14:06
Godzio:
Wpisz sobie tutaj na forum w wyszukaj hasło: stereometria, masz polecenia do zadań i spróbuj
robić, większość jest rozwiązana więc bez problemu sprawdzisz czy masz poprawnie, podobnie z
planimetrią
15 kwi 14:08
Trivial:
Hoo, gratuluję
ICSP.
15 kwi 14:09
ICSP: Witaj
Trivial
15 kwi 14:10
Trivial: Witaj.
15 kwi 14:11
kamis: Gdybyś nadal potrzebował:
1. W trapezie ABCD (AB || CD) przekątne przecinają się w punkcie O i PΔ
AOB = P
1, PΔ
COD =
P
2. Oblicz pola trójkątów AOD i BOC
2. W trapezie o długościach podstaw a i b (a > b) miary kątów ostrych przy dłuższej podstawie
równe są 45 i 60 stopni. Oblicz obwód i pole tego trapezu
3. Środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny, znajduje się w odległości 4 oraz 8 od końców
dłuższego ramienia trapezu. Oblicz pole tego trapezu
4. Stosunek pola powierzchni bocznej stożka do jego pola powierzchni całkowitej równa się m.
Oblicz kąt, jaki tworzy wysokość tego stożka z tworzącą.
5. W kulę o promieniu 6cm wpisanego stożek, którego objętość jest równa 25% objętości kuli.
Oblicz wysokość tego stożka
6. W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym kąt ostry ściany bocznej przy wierzchołku ostrosłupa
ma miarę α. Oblicz tangens kąta ostrego β, jaki tworzy z płaszczyzną podstawy płaszczyzna
przechodząca przez wierzchołek ostrosłupa oraz przez środki dwóch sąsiednich boków podstawy.
7. W stożek o kącie rozwarcia 2α wpisujemy walec, którego wysokość jest równa średnicy podstawy
stożka. Oblicz stosunek k objetości stożka do objętości walca. Wykonaj też obliczenie dla
Bonusowo − prawdopodobieństwo
1. Pięć kul rozmieszczono losowo w dwóch szufladach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że żadna z
szuflad nie jest pusta?
2. W dwóch koszykach jest po 10 białych piłek tenisowych. Jak dodatkowo rozmieścić w tych
koszykach 20 żółtych piłek, aby prawdopodobieństwo wylosowania żółtej piłki z losowo wybranego
| | 7 | |
koszyka było równe |
| ? |
| | 15 | |
3. Spośród wierzchołków i środków krawędzi czworościanu foremnego o krawędzi 2 wybrano losowo
dwa różne punkty. Oblicz praw. zdarzenia − długość odcinka, którego końcami są dwa losowo
wybrane punkty, jest liczbą niewymierną.
Pozdrawiam
15 kwi 14:19
Maciuś: dziekuje
15 kwi 14:20
ICSP: Mi już zostały tylko trzy zadanka do zrobienia i będę odpoczywał do matury
15 kwi 14:25
ICSP: tzn 5 zadanek
15 kwi 14:26
Maciuś: zdajesz roz? co wszystkie zadania na swiecie rozwiazales tylko 5 ci zostalo? hehe
15 kwi 14:27
ICSP: myślisz że jestem taki głupi aby tuż przed maturą zadania robić

Zostało mi 5 elitarnych zadań które chcę wiedzieć jak rozwiązać
15 kwi 14:29
Maciuś: tuz jak tuz jeszcze prawie 3 tygodnie 2 dni bez problemu wystarcza na relaks
15 kwi 14:30
ICSP: ale ja chcę być maksymalnie wypoczęty. Nie będę robił zadań przez tydzień do matury to w dzień
matury będę miał taką ochotę zrobić jakieś zadanka ze wyjdę po 45min na podstawie, tak jak to
było na próbnej
15 kwi 14:31
Ajtek: A z próbnej ile % było
15 kwi 14:32
Maciuś: tego Ci życzę

a roz też z tego co rozumie?
15 kwi 14:33
ICSP: 92
15 kwi 14:34
15 kwi 14:35
Ajtek: Z podstawy
15 kwi 14:37
ICSP: Wiem mało:( Poprawie sie
15 kwi 14:38
b.: taka drobna uwaga do:
ICSP: (x − √6x + 3)(x + √6x + 3)
ok, to jest jakiś rozkład (poprawny dla x≥0), ale nie jest to rozkład wielomianu na iloczyn
wielomianów nierozkładalnych (czyli to, co sie rozumie pod pojęciem 'rozkładu wielomianu').
Konkretnie, te czynniki nie są wielomianami!
Rozkładów, w których czynniki nie sa wielomianami można sobie napisac mnóstwo: na przykład
x2 + 9 = √x2+9 * √x2+9
albo
x2 + 9 = √x2+9 * √x2+9 * ex * e−x
15 kwi 14:38
Ajtek: Wierzę w Ciebie

. I nie spiesz się, matma nie lubi pochopności

.
15 kwi 14:40
Patysia: Gratuluję
ICSP ! Ale mam nadzieję, że nie przestaniesz odwiedzać tej stronki

Ehh Ciekawe czy mi się uda mi sie na tyle co Ty napisać.. Na ostatniej próbnej takie głupiutkie
błędy porobiłam w obliczeniach
15 kwi 14:53
ICSP: Grał ktoś kiedys w pokemon ruby?
15 kwi 15:02
bart: ja wczoraj zdałem na 5 ^^
ICSP: z podstawy 100% jest do chapniecia
15 kwi 16:10
Ktoś.: Istotnie, takich wielomianów nie można w ten sposób rozłożyć, ponieważ rozkład wielomianu na
czynniki polega na tym, że w każdym czynniku niewiadoma posiada całkowity wykładnik, idąc
takim tokiem myślenia, bez problemu moglibyśmy rozłożyć a+b =
(√a−√2√ab+√b)(√a+√2√ab+√b) co oczywiście prawidłowym rozkładem nie jest.
15 kwi 18:59
Kejt: no i wyjdzie na to, że wszyscy będą mieli 6 z matmy tylko nie ja
15 kwi 19:03
Godzio:
Postaraj się, dasz radę
15 kwi 19:13
15 kwi 19:15
Ajtek: Godzio o co chodzi z tymi robakami
Kejt dasz radę
15 kwi 19:15
Eta:
Chodzi o to,że w chodowli
ICSP bardzo się rozmnożyły

i nasz
szóstkowicz nie wie co ma z nimi zrobić?
15 kwi 19:19
Ajtek: To
ICSP choduje robaki
15 kwi 19:22
Maciuś: Ajtek to taka przenosnia zapewne chodzi o wielomiany i ich potegi
15 kwi 19:23
Ajtek: No tak

.
15 kwi 19:24
ICSP: hoduje hoduje

Chcesz kilka? Eta co powiesz o tym moim problemie? Jest do rozwiązania

?
P.S. Hodować przez samo h
15 kwi 20:17
Maciuś: To matematyk nie polonista
15 kwi 20:17
ICSP: my tak sobie to wytykamy

15 kwi 20:19
Eta:
Hoduje
15 kwi 20:22
Ajtek: Kt
ury matematyk, a kt
óry polonista
15 kwi 20:27
15 kwi 20:37
ICSP: Witam znowu

Komuś z trójki udało się rozwiązać jakieś zadanko

?
16 kwi 10:58
kachamacha: ehhh
ICSP dopiero zauważyłam
16 kwi 11:09