stożek
mariusz: Stożek powstaje w wyniku obrotu trójkąta równobocznego wokół jego osi symetrii .Oblicz pole
powierzchni i objętość stożka ,jeśli obwód trójkąta ma 30 cm.
15 kwi 12:41
Ajtek: Podpowiem:
r=5
l=10
15 kwi 13:20
mariusz: proszę rozwiąż dalej
15 kwi 13:27
Ajtek: Proszę podstaw do wzorów

.
15 kwi 13:28
mariusz: ale skąd się wzieło r=5 i l =10 napisz jak to wyliczyłeś.
15 kwi 13:36
Ajtek: Δ równoboczny, wszystkie boki mają jednakową długość.
Obwód jest 30 czyli 3a=30 → a=10
l=a → 10
r=12a → r=5
15 kwi 13:57
fbd: s;lakcfnrvwql
28 lut 18:40