stożek
mika: Stożek o wysokości 15 cm i promieniu podstawy 5 cm wpisano w walec. Wysokość walca jest
2
razy większa od promienia jego podstawy. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej
walca.
24 lut 15:22
Basia:
a nie ma to być odwrotnie ?
chyba w stożek wpisano walec ?
sprawdź treść i napisz poprawnie, bo wydaje mi się, że tak jak napisałaś być nie może
24 lut 17:26
Mariusz: wysokośc walca musi mieć przynajmniej 15 cm. Skoro ma 15 cm to promień podstawy ma 7,5
cm.
P= π 7,52 *2 + 2π*7,5 *15 = 353,25 + 706,5 = 1059,75 cm 2
v = π 7,52 * 15 = 2649,375 cm3
24 lut 17:27
Basia: a jesteś pewien, że ten stożek jest wtedy wpisany w walec ?
24 lut 17:49
Mariusz: tak mi sie wydaje , a ty jak uważasz?
24 lut 18:27
mika: na 100% stożek wpisano w walec

ale powidzcie mi skad wiadomo jaka jest wysokos i promien podstawy tego stozka

? z czego
korzystamy do obliczenia tego

?
24 lut 18:37