zzzzz: geniusza matematycznego potrzebuje!
przyjmijmy, ze prawdopodobienstwo, iz osoba z ktora sie umowiles na randke, jest dowcipna
wynosi 0,4, prawdodpodobienstwo, ze jest niesiala wynosi 0,3, a tego, ze ma obie te
cechy wynosi 0,1. oblicz jakie jest prawdopodobinstwo, ze umowisz sie na randke z osoba,
ktora:
a) jest dowcipna lub niesmiala
b) nie ma poczucia humoru i jest niesmiala
c) jest smiala, ale nie ma poczucia humoru
d) nie jest ani dowcipna, ani niemiala
3 kwi 20:12
ladybird: nie jestem pewna ale napisze ci rozwiązanie takie jak mi sie wydaje

1) musisz narysować sobie prostokąt a w nim dwa kółka tak zeby miały część wspólną,
następnie podpisujesz pierwsze: os. dowcipna (0,4-0,1=0,3), drugie os. nieśmiała
(0,3-0,1=0,2), tam gdzie kółka się przecinają wpisujesz 0,1 . Wcześniej gdzie była os.
dowcipna i os. nieśmiała odejmowałeś/odejmowałaś 0,1 ponieważ to jest część wspólna os.
dow i os. nieś. Prawdopodobieństwo w sumie wszystkich zdarzeń zawsze ma 1 więc po
dodaniu0,3+02+01=0,6 czyli 1-0,6=0,4 w ramke wpisujesz jeszcze 0,4 <do zadnego z kół.
oznaczo to, że istnieje prawdopodobieńtwo 0,4 że osoba nie jest dowcipna ani nieśmiała
2) a) P(A)=0,3+0,2=0,5
b) P(B)=0,2
c) P(C)=0,4
d) P(D)=0,4
w punkcie c i d chodzi o to samo tylko inaczj jest to napisane
Może nie jest to bardzo zrozumiale napisane, ale mam nadzieje, że coś zrozumiesz

3 kwi 22:37