wyznacz wzór ogólny
amigo: wyznacz wzór ogółny ciągu arytmetycznego, w którym a
1 = 3 oraz a
2 = 6
oraz
wyznacz wzór ogółny ciągu arytmetycznego, w którym a
1 = 3
12 oraz a
2 = 3
prosze o pomoc
15 kwi 12:28
Rafał: a1=3
a2=a1+r
6=3+r
r=3
an=a1+(n−1)r
15 kwi 12:54
amigo: czyli w tym drugim wypadku będzie:
a1 = 312
a2 = a1 + r
3 = 312 + r
r = − 12
?
an = a1 + (n−1)r
?
15 kwi 13:02
Rafał: Tak, teraz podstaw pod wzór ogólny i wyjdzie Ci wzór ogólny.
15 kwi 13:23
piotrek: dzięki.
15 kwi 13:28
piotrek: a gdyby to był ciąg geometryczny?
15 kwi 16:00
Rafał: an=a1 qn−1
15 kwi 17:45