| 1 | ||
tga= | a ctg jest odwrotnością tg czyli odrazu bez liczenia piszesz, ze ctga=3 | |
| 3 |
| sin | sin | 1 | ||||
tg= | czyli | = | mnozysz to przez mianownik czyli | |||
| cos | cos | 3 |
| sin | 1 | ||
= | x cos | ||
| cos | 3 |
| 1 | |
cos = sin | |
| 3 |
| 1 | ||
( | cosa)2 + cos2a=1 | |
| 3 |
| 1 | |
cos2a + cos2a=1 | |
| 9 |
| 10 | 10 | ||
cos2a = 1 / | |||
| 9 | 9 |
| 9 | ||
cos2a = | / { } | |
| 10 |
ale wy problematyczne
zielony kąt to α
ctgα = 3 to bez wiekszego problemu z twierdzenia pitagorasa liczę c
c2 = 1+ 9 = 10
c = √10
| 1 | √10 | |||
sinα = | = | |||
| √10 | 10 |
| 3 | 3√10 | |||
cosα = | = | |||
| √10 | 10 |
| 3 | ||
czyli to bedzie | a skoro w mianowniku jest pierwiastek trzeba pomnozyc | |
| pierwiastek z 10 |
| 3 | pierw z 10 | |||
calosc przez ten pierwiastek czyli | x | = | ||
| pierwiastek z 10 | pierw 10 |
| pierw z 10 | ||
3 | i to jest cosinus xD | |
| 10 |
| 1 | pierw z 10 | pierw z 10 | ||||
a sinus to bedzie | x 3 | to bedzie sie rownac | ||||
| 3 | 10 | 10 |
| 3 | ||
czyli to bedzie | a skoro w mianowniku jest pierwiastek trzeba pomnozyc | |
| pierwiastek z 10 |
| 3 | pierw z 10 | |||
calosc przez ten pierwiastek czyli | x | = | ||
| pierwiastek z 10 | pierw 10 |
| pierw z 10 | ||
3 | i to jest cosinus xD | |
| 10 |
| 1 | pierw z 10 | pierw z 10 | ||||
a sinus to bedzie | x 3 | to bedzie sie rownac | ||||
| 3 | 10 | 10 |