trojkat prostokatny
Kamila: Ratunku

W trojkacie prostokatnym ABC dane sa: dł. przeciwprostokatnej IBCI=p146 cm oraz
dł. przyprostokatnej IABI=5 cm.
a. oblicz dl. drugiej przyprostokatnej
b. Oblicz miary katow ostrych trojkata (skorzystaj z tablic wartosci funkcji
trygonometrycznych)
c. oblicz dł. wysokosci trojkata poprowadzonej na przeciwprostokatna oraz cosinus kata jaki
tworzy ta wysokosc z krotsza przyprostokatna.
15 kwi 11:50
Karina: kochana czy tam jest
√146
15 kwi 12:25
Kamila: tak
15 kwi 13:48
Kamila: Ratunku:(( W trojkacie prostokatnym ABC dane sa: dł. przeciwprostokatnej IBCI=p146 cm oraz dł.
przyprostokatnej IABI=5 cm. a. oblicz dl. drugiej przyprostokatnej b. Oblicz miary katow
ostrych trojkata (skorzystaj z tablic wartosci funkcji trygonometrycznych) c. oblicz dł.
wysokosci trojkata poprowadzonej na przeciwprostokatna oraz cosinus kata jaki tworzy ta
wysokosc z krotsza przyprostokatna.
15 kwi 15:38