Funkcja liniowa
Kamila: Pomocy...:(( Dana jest funkcja liniowa o wzorze y=23 x + 5. Napisz wzor funkcji liniowej,
ktorej wykres jest:
a. rownolegly do wykresu danej funkcji i przechodzi przez punkt A(−8,4)
b. prostopadly do wykresu danej funkcji i przechodzi przez punkt B(9,−2)
15 kwi 11:45
Karina: wzór funkcji równoległej jest następujący y=2\3x + 28/3 bo współczynnik a jest taki sam i do
równania y=ax+b wstawiamy współrzędne punktu A czyli 4=2/3*(−8)+b
natomiast wzór funkcji prostopadłej jest taki y= −3/2x + 11,5 bo współczynnik a jest jest
odwrotny i ma przeciwny znak czyli a1*a= −1 co daje 2/3* a= −1i do wzoru funkcji y=ax+ b
podstawiamy punkt B co daje−2= −3/2 * 9+b
15 kwi 12:32
magda: y=ax+b
funkcja równoległa do danej ma taki sam współczynniki "a" zatem do wzoru
| | 2 | |
y=ax+b w miejsce "a" podstawiam |
| |
| | 3 | |
skoro przechodzi przez punkt to znaczy że punkt należy do wykresu
A(−8,4) pierwsza liczba −8 to x a druga 4 to y
| | 2 | |
zatem do wzoru y= |
| x+b za x wstawiam −8 a za y 4 |
| | 3 | |
wyliczam b
| | 2 | |
wstawiam za b liczbę 8 |
| |
| | 3 | |
15 kwi 12:33
magda: y=ax+b
trzeba wyliczyć współczynnik "a" funkcji prostopadłej ze wzoru a*c=−1 ( a−współczynnik funkcji
którą masz, c−współczynnik funkcji prostopadłej)
a*c=−1
| | 2 | |
podstawiasz za a= |
| i wyliczasz c |
| | 3 | |
y=cx+b
y=−{3}{2}x+b
skoro przechodzi przez punkt B(9,−2) to punkt należy do funkcji x=9, y=−2
podstawiamy do wzoru
y=−{3}{2}x+b
| | 3 | |
−2=− |
| *9+b i wyliczamy "b" |
| | 2 | |
−2=−{27}{2}+b
15 kwi 12:38
Kamila: dzieki wielkie
15 kwi 13:48