Funkcja kwadratowa
Kamila: Prosze o pomoc...Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=14x2+x−8, x∊R.
a. Wyznacz miejsce zerowe funkcji.
b. Rozwiąż nierownosc f(x)>−8
c. Wyznacz najwieksza oraz najmniejsza wartosc funkcji na przedziale <1,3>
15 kwi 11:43
magda: a) skoro masz wyznaczyć miejsca zerowe to musisz zawsze za f(x) podstawić 0 i wyliczyć x, czyli
| | 1 | |
Δ=b2−4ac=1−4* |
| *(−8)=1+8=9 |
| | 4 | |
√Δ=
√9=3
| | −b−√Δ | | −1−3 | |
x1= |
| = |
| =−8 |
| | 2a | | 2*14 | |
| | −b+√Δ | | −1+3 | |
x2= |
| = |
| =4 |
| | 2a | | 2*14 | |
15 kwi 12:42
magda:

b) f(x)>−8
x=−4
x∊(−
∞,−4)∪(0,
∞)
15 kwi 12:47
Karina: miejsce zerowe ustalamy w następujący sposób
obliczamy Δ=b2−4ac=12−4*1/4*(−8)=9 i √Δ=3wzory na miejsca zerowe następujące x1=
−b−√Δ/2a i x2= −b +√Δ stad x1= −2 a x2=8
nierówność rozwiązujemy tak
1/4x2+x−8> −8 →1/4x2+x>0 x(1/4x+1)>0 x=0 lub x= −4 rozwiązuje na osi liczbowej gałązki
funkcji do góry stąd rozwiązaniem są przedziały (−∞;−4)∪(0;+∞)
najmiejszą wartośc przyjmuje wierzchoek czyli (p;q) →p=−b/2a →p=−2 a q=f(p)=−10
15 kwi 12:48
magda: <1,3> mamy tu liczby 1 oraz 3
teraz musimy do wzoru funkcji podstawić 1
| | 1 | | 1 | | 1 | |
f(1)= |
| 12+1−8= |
| +1−8=1 |
| −8=−6{3}{4} |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a teraz podstawiamy 3
| | 1 | | 9 | | 1 | | 1 | |
f(3)= |
| 33+3−8= |
| +3−8=2 |
| +3−8=5 |
| −8=−2{3}{4} |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
teraz należy wyliczyć "p"
p=−2
| | 1 | |
f(−2)= |
| (−2)+(−2)−8=1−2−8=−9 |
| | 4 | |
| | 3 | | 3 | |
teraz spośród liczb −6 |
| −2 |
| −9 wybieramy największą i najmniejszą |
| | 4 | | 4 | |
zatem
| | 3 | |
największa wartość funkcji to −2 |
| |
| | 4 | |
a najmniejsza wartość to −9
15 kwi 12:52
ICSP: magda sprawdź tok rozumowania w ostatnim.
15 kwi 13:21
Kamila: dzieki wielkkie


*
15 kwi 13:47
ICSP: czekaj Kamilu jeszcze magda sprawdzi ostatni podpunkt i coś stwierdzi
15 kwi 13:48
ICSP: no i magda poszła:(
x
w nie należy do rozpatrywanego przedziału. Dlatego odpowiedzi:
| | 3 | |
najmniejsza wartość to −6 |
| |
| | 4 | |
| | 3 | |
największa wartość −2 |
| |
| | 4 | |
15 kwi 14:09
Kamila: ICSP jestem dziewczyną

15 kwi 15:34