sześciokąt foremny
kamila: Proszę o pomoc w zadaniu: Dany jest sześciokąt foremny ABCDEF. Oznaczony
→ → → → → → → →
AB= u i AF=v. Przedstaw wektory AC i AB w postaci sumy au+bv, gdzie a,b∈R
24 lut 14:27
Basia:
→ → →
AC = AF + FC
→ → → →
FC || AB i |FC| = 2|AB| ⇒ FC = 2AB
→ → → → →
AC = AF + 2AB = 2u + v
→ → → → → →
AD = AC + CD CD = AF = v
→ → → → → →
AD = 2u + v + v = 2u + 2v
juz bez strzałek wiadomo, że to wektory (ale w zeszycie muszą być)
AE = AD + DE DE = - AB = -u
AE = 2u + 2v - u = u + 2v
25 lut 01:08
a: 52−1
22 kwi 19:26
whyyyy: Dlaczego AC = AF + FC ?
18 lut 02:32