pomoc
yogica: tworzaca stozka o dl. 10 cm jest nachylona do plaszczyznx podstawy pód latem 30 stopni oblicz v
i Ppowieszchni
15 kwi 11:05
Hans:

układasz sinus alfa= l/h sin30=10/h
sin30=0,5 0,5=10/h h=2l=20 (cm) h wyliczamy ukladajac cosinusa cos30=
√3/4
√3/4=l/r
√3/4=10/r r=20
√3/3
V=1/3π*(20
√3/3)
2*20
Pp=πr
2+πrl wpisz se to w kalk
15 kwi 11:21
Hans: o kurwa
15 kwi 11:24
Hans: pojebao mi sie, to l bedzie na dole w tych sinusach
15 kwi 11:24
Hans: 1/2=h/l 1/2=h/10 mnozysz na krzyż
√3/2=r/l √3/2=r/10 tez na krzyż
15 kwi 11:26
Hans: h=5 cm
r=5√3
podstaw do wzorow z karty i obliczaj
15 kwi 11:27
Hans: teraz jest na pewno dobrze
sin30=1/2
cos30=√3/2
1/2=h/l 1/2=h/10 10=2h h=5
√3/2=r/l √3/2=r/10 10√3=2r 5√3=r
V=1/3*π*(5√3)2 *5
Pp=π*(5√3)2 +π*5√3*10
15 kwi 11:33