znajdź asymptoty funkcji
mlody: jeszcze jedna proźba czy ktoś mógłby mi rozwiazać takie zadankobo ja licze już któryś raz
i wychodzi mi inaczej niż jak mam w odpowiedzi i nie wiem czy ja popełniam bład czy jest
on w odpowiedzi.
x2/(x+3)2
24 lut 13:45
Bogdan:
x2 x2
lim ------------------ = lim --------------------------- = 1
x→∞ x2 + 6x + 9 x→∞ x2(1 + 6/x + 9/x2)
bo licznik i mianownik skracamy przez x2 oraz:
lim 6/x = 0 lim 9/x2 = 0
x→∞ x→∞
czyli czyli istnieje asymptota pozioma y = 1.
24 lut 14:10
mlody: a jak wyglada tutaj sprawa z asymptota skosna ? istnieje ona i jaki ma wzor?
24 lut 15:22
Bogdan:
Nie istnieje, w innym miejscu już Ci wyjaśniłem, że asymptota ukośna istnieje wtedy,
gdy stopień wielomianu w liczniku jest o 1 większy od stopnia wielomianu
w mianowniku.
Jeśli stopnie są równe, to istnieje asymptota pozioma.
24 lut 15:30
mlody: o przepraszam to mialo byc pytanie o asymptote pionowa? moj blad
istnieje tu asymptota pionowa?bo w odpowiedzi wykladowcy do zadania jest napisane ze sie
rowna -3
24 lut 15:52
Bogdan:
Przepraszam, że od razu nie odpowiedziałem ale byłem zajęty.
Należy zawsze wyznaczyć dziedzinę funkcji, w każdym przypadku mianownik
nie może równać się 0, a więc tutaj (x + 3)2 ≠ 0 stąd x ≠ -3, D: x € R \ {-3}.
Wyznaczamy granice jednostronne przy x → -3 z lewej i z prawej strony:
x2
lim ---------------- = +∞
x→-3- (x + 3)2
x2
lim ---------------- = +∞
x→-3+ (x + 3)2
Wobec tego istnieje asymptota pionowa jednostronna (bo mamy +∞ i +∞): x = -3.
Mówiąc krótko, jeśli granice przy x→xo: lewostronna i prawostronna
są ∞ (plus lub minus), to w xo istnieje asymptota pionowa x = xo.
24 lut 17:30
1: x3-x
f(x) = --------
x2-x
6 mar 10:39