wyznacz
Piotrek: nie.mysle.juz.miały.być.miejsca.zerowe.funkcji...x4+x−2
15 kwi 02:39
Gabi: x4+x−2 przyrównujesz do zera czyli x4+x−2=0 i wyliczasz z równania x. uwaga, będzie kilka
rozwiązań prawdopodobnie
15 kwi 02:45
Piotrek: tyle.to.ja.wiem.
15 kwi 02:47
Piotrek: jedno.to.−1....a.drugie

bo...napewno...nie...zero
15 kwi 02:50
Basia:
na pewno nie −1
(−1)4+(−1)−2 = 1−1−2 = −2 a nie 0
jednym z rozwiązań jest x1=1 bo 14+1−2=0
i w takim razie wielomian x4+x−2 musi być podzielny przez x−1
podziel i walcz dalej z wielomianem 3−go stopnia
15 kwi 03:00