Geometria Analityczna
kuomi: Wyznacz rownanie osi symetrii figury bedacej suma:
a) 2 okregow x2 + y2 + 4x +2y + 1 = 0
i x62 + y2 − 3x + 4y + 4 = 0
b)
prostej 2x + 3y − 5 = 0
i okregu x2 + y(2) + x − y − 1 = 0
15 kwi 02:27
kuomi: w podpunkcie a popelnilem blad w drogim okregu tam jest oczywiscie x2
jak wyznaczyc te rownania?
15 kwi 02:38
Gabi: wydaje mi sie, ze najpierw musisz zbadac polozenie tych dwoch okregow wzgledem siebie
(napisalam w poprzednim zadaniu jak to zrobic) a potem w zaleznosci od ich polozenia
wyznbaczyc prostą, ktora bedzie osią symetrii tej figury.
w b) tak samo, tylko musisz zbadac wzajemne polozenie prostej o okregu. (analogicznie jak przy
dwoch okregach)
15 kwi 02:43
Basia:
ad.a
jeżeli są współśrodkowe osią symetrii jest każda prosta przechodząca przez ich wspólny środek
(tu ten przypadek nie zachodzi)
w każdym pozostałym przypadku osią symetrii jest prosta przechodząca przez środki tych okręgów
jeżeli dodatkowo są to okręgi o takich samych promieniach figura będzie miała drugą oś symetrii
i będzie to symetralna odcinka AB gdzie A i B są środkami okregów
ad.b
niezależnie od wzajemnego położenia prostej i okręgu osią symetrii jest prosta prostopadła
do danej i przechodząca przez środek okregu
15 kwi 03:10