asymptoty funkcji
mlody: mam pytanie bo nie moge znaleść odpowiedzi nigdzie:
jak liczymy asymptoty ukośne to liczymy najpierw parametry a i b jeżeli np a będzie
równał sie nie skonczoność albo b to jak to zapisujemy we wzorze y=ax+b czy poprostu nie
może wyjść nam taki parametr?a i kiedy wiemy że nie ma asymptoty ukośnej? bardzo proszę
o odp.
24 lut 13:40
Bogdan:
Witam.
Z reguły asymptota ukośna istnieje wtedy, gdy stopień wielomianu w liczniku
jest o 1 większy od stopnia wielomianu w mianowniku,
np.: y = (3x4 - 2x3 +1) / (x3 + 5).
Asymptota ukośna jest prostą y = ax + b.
Obliczamy granicę wyrażenia [f(x) * 1/x] przy x→-∞ oraz przy x→∞, jeśli granica
jest skończona (właściwa), to jej wartość jest równa a, to znaczy, że istnieje
asymptota ukośna. Dopiero po stwierdzeniu, że tak jest, obliczamy b:
b = lim [ f(x) - ax ].
Jeśli nie istnieje a, to nie obliczamy b, bo wtedy nie istnieje asymptota ukośna.
3x4 - 2x3 +1
Np.: f(x) = --------------------
x3 + 5
3x4 - 2x3 + 1 1 3x4 - 2x3 + 1
lim ( -------------------- * ----- ) = lim ---------------------- = 3
x→∞ x3 + 5 x x→∞ x4 + 5x
A więc a = 3, istnieje asymptota ukośna, obliczamy b:
3x4 - 2x3 + 1 3x4 - 2x3 + 1 - 3x4 - 15x
b = lim ( -------------------- - 3x ) = lim --------------------------------- = -2
x→∞ x3 + 5 x→∞ x3 + 5
Asymptota ukośna ma wzór: y = 3x - 2
24 lut 14:04
mlody: czyli jak a rowna sie + lub - nieskonczonosc to asymptoty skosnej nie ma.a gdy b bedzie
nam sie rownalo + lub - nieskonczonosc to jak wtedy sprawa wyglada?
24 lut 15:27
Bogdan:
Jeśli lim [ f(x) * 1/x ] = ∞ (plus lub minus) to znaczy, że nie istnieje a i wtedy
x→∞
nie wyznaczamy b, brak jest asymptoty ukośnej.
Jeśli lim [ f(x) * 1/x ] = a, to znaczy, że istnieje asymptota ukośna
x→∞
i wtedy obliczamy b.
b = lim [ f(x) - ax ], tutaj zawsze otrzymamy skończoną wartość.
x→∞
24 lut 17:42
Malin: w przykładzie π/2 − arctgx
mi z b wychodzi −∞ dla x → −∞, podczas gdy a ma wartość równą π
7 lut 08:53
łukasz: ((1−3x2)/(x+2)/(x)
14 cze 13:51
lukasz: lim x+√x = inf
lim ((x+√x)/x) = 1 (a=1)
lim x+√x − 1*x = inf (b=inf)
28 sty 19:37