zbiór wartości funkcji i równanie osi symetrii jej wykresu
Magda: Proszę o pomoc w zadaniu z funkcji
Dana jest funkcja f(x)=x
2 - 3x + 4
a) wyznacz zbiór wartości funkcji h(x)=8x - f(x)
b) wyznacz równanie osi symetrii wykresu funkcji h
w tej dziedzinie mam duże zaległości więc proszę o jakieś wytłumaczenie a nie sam wynik
jeśli to możliwe.. bo chciałabym to zrozumieć
24 lut 12:51
Bogdan:
h(x) = 8x - (x2 - 3x + 4) = 8x - x2 + 3x - 4 = -x2 + 11x - 4
Funkcja h(x) = -x2 + 11x - 4 jest funkcją kwadratową, jej wykresem jest parabola
posiadająca maksimum (bo a < 0) w punkcie W = (xw, yw).
xw = -11/-2 = 11/2.
yw = -(11/2)2 + 11*(11/2) - 4 = 105/4
Zbiór wartości funkcji ZWh: y € (-∞, 105/4>
Oś symetrii paraboli jest prostą równoległą do osi y i przechodzi przez wierzchołek
paraboli, w tym zadaniu oś symetrii ma wzór: x = 11/2
24 lut 14:18
Magda: wszystko ok, ale mam jedno pytanie.. skąd się wzięło -11/-2 ?
24 lut 17:48
Bogdan:
Współrzęną x
w wierzchołka paraboli obliczamy z wzoru: x
w = -b/2a.
W tym zadaniu a = -1, b = 11, a więc x
w = -11/-2 = 11/2.
Potrzebne informacje o funkcji kwadratowej znajdziesz w swoim podręczniku,
w swoich notatkach szkolnych, a także tu obok w dziale "funkcja kwadratowa".
Pozdrawiam
24 lut 17:56
Magda: Wielkie dzięki za pomoc
24 lut 18:10