pilnie potrzebne
maja88: Proszę o pomoc niewiem jak sie do tego zabrac?
sprawdź, że punkty A,B,C,D takie że A=(−1;4) B=(5:−2) C=(7:3) D(4:6), są wierzchołkami trapezu
równoramiennego ABCD
a) wyznacz współrzędne środka i promień okręgu opisanego na tym trapezie
B oblicz długość tego okręgu
c) oblicz pole koła ograniczonego tym okręgiem
D) obl.obwód trapezu
E) oblicz pole trapezu
14 kwi 23:06
Gustlik: Najpierw wykażę, że wektory AB→ i DC→ są równoległe:
AB→=B−A=[5+1, −2−4]=[6, −6]
DC→=C−D=[7−4, 3−6]=[3, −3]
Warunek równoległosci wektorów: wyznacznik wektorów = 0
Liczę wyznacznik tych wektorów:
d(AB→, DC→)=
| 6 −6 |
| 3 −3 |
=6*(−3)−(−6)*3=−18+18=0 − wektory AB→ i DC→ są równoległe, są więc podstawami trapezu.
Sprawdzam teraz, czy ramiona są równe:
Liczę współrzędne wektorów AD→ i BC→ oraz ich długość:
AD→=D−A=[4+1, 6−4]=[5, 2]
|AD|=p{52+22|=√25+4=√29
BC→=C−B=[7−5, 3+2]=[2, 5]
|BC|=√22+52=√29
|AD|=|BC| zatem trapez jest równoramienny
15 kwi 01:07
Gustlik: ad a) wyznacz współrzędne środka i promień okręgu opisanego na tym trapezie
A=(−1;4) B=(5:−2) C=(7:3) D(4:6),
Jeżeli okrąg jest opisany na trapezie ABCD, to jest też opisany na trójkącie ABC, zatem środek
leży w punkcie przecięcia symetralnych dwóch boków tego trójkata.
(x−a)
2+(y−b)
2=r
2
{ (−1−a)
2+(4−b)
2=r
2 (1)
{ (5−a)
2+(−2−b)
2=r
2 (2)
{ (7−a)
2+(3−b)
2=r
2 (3)
{ 1 +2a +a
2 +16 −8b +b
2 = r
2 (1)
{ 25 −10a +a
2 +4 +4b +b
2 = r
2 (2)
{ 49 −14a +a
2 +9 −6b +b
2 = r
2 (3)
Odejmuję stronami (2)−(1) oraz (3)−(2)
{ 24−12a−12+12b=0
{ 24−4a+5−10b=0
{ −12a+12b=−12 /:(−12)
{ −4a−10b=−29
{ a −b = 1 /*4
{ −4a−10b=−29
{ 4a−4b=4
{ −4a−10b=−29 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−14b=−25 /:(−14)
14a−25=14
14a=39 /:14
Teraz oblicz odległość tego środka od któregoś z wierzchołków trapezu, wyjdzie Ci promień.
Sprawdź na wszelki wypadek moje obliczenia, bo wychodzą kosmiczne liczby.
ad b) L=2πr=... tu wstawisz obliczony promień.
ad c) P=πr
2=...
15 kwi 01:47
Gustlik: ad d)
AB
→=[6, −6] → |AB|=
√62+(−6)2=
√72=6
√2
DC
→=[3, −3] → |DC|=
√32+(−3)2=
√18=3
√2
|AD|=|BC|=
√29
Obw=6
√2+3
√2+2
√29=9
√2+2
√29
ad d)
A=(−1;4) B=(5:−2) C=(7:3) D(4:6),
AB
→=[6, −6]
AD
→=[5, 2]
Liczę współrzędne wektora AC
będącego przekątną trapezu:
AC
→=C−A=[7+1, 3−4]=[8, −1]
Liczę wyznacznik wektorów AB
→ i AC
→ oraz pole ΔABC:
d(AB
→, AC
→)=
| 6 −6 |
| 8 −1 |
=6*(−1)−(−6)*8=−6+48=42
| | 1 | | 1 | |
Pole ΔABC= |
| |d(AB→, AC→)|= |
| *42=21
|
| | 2 | | 2 | |
Liczę wyznacznik wektorów AC
→ i AD
→ oraz pole ΔACD:
d(AC
→, AD
→)=
| 8 −1 |
| 5 2 |
=8*2−(−1)*5=16+5=21
| | 1 | | 1 | |
Pole ΔACD= |
| |d(AC→, AD→)|= |
| *21=10,5
|
| | 2 | | 2 | |
Pole trapezu=Pole ΔABC+Pole ΔACD=21+10,5=31,5
15 kwi 01:59