Znajdź kąt, jaki krawędź boczna czworościanu foremnego tworzy z płaszczyzną pods
Kuba: Pomocy


Nie rozumiem tego :<<<
Znajdź kąt, jaki krawędź boczna czworościanu foremnego tworzy z płaszczyzną podstawy
14 kwi 22:24
Kuba: Jak mam obliczyć to zadanie ;> Pomóżcie mi ;>
14 kwi 22:28
uhu:
14 kwi 22:31
ICSP:

zielony kat to tój szukany u mnie α
| | 2 | | a√3 | |
x to |
| wysokości czyli |
| |
| | 3 | | 3 | |
| | x | | a√3 | | 1 | |
cosα = |
| = |
| * |
| = √3{3} . Kalkulator i sprawdzasz dla jakiego kata cos |
| | a | | 3 | | a | |
przyjmuje taką wartość.
14 kwi 22:31
Kuba: No rysunek mam ale tu muszę go wyliczyć nie mając danych

Dał bym sobie rękę odciąć że
wyjdzie 60 stopni
14 kwi 22:33
Kuba: a po wiedz mi skąd masz to
23 ?
14 kwi 22:35
Maciuś: przekatna czworoscianu =a√3 przekatna podstawy (przekatna kwadratu a√2) znajdz polacz
przekatna czoroscianu z podstawy i ustal jaki kat tworzy z podstawa dzieki funckcjom
tryginometrycznym
14 kwi 22:36
ICSP: Ile wynosi promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym?
14 kwi 22:36
uhu: bo wysokości w trójkącie równobocznym tak sie przecinają zawsze na 13h i 23h
14 kwi 22:37
ICSP: | | 2 | |
i sam napisałeś że |
| h   |
| | 3 | |
14 kwi 22:38
Kuba: aaa faktycznie 23 wysokość ;> Mądry kolega ^^
14 kwi 22:38
Kuba: ale nadal nie rozumiem jednego zapisu ;>
cosα= xa=a √33 *1a
pierwszą cześć rozumiem ale dlaczego jeszcze razy 1a ?
14 kwi 22:43
ICSP: jeżeli dzielenie chcemy zamienić na mnożenie to odwracamy ułamek.
14 kwi 22:45
Kuba: Ok dziękuje Wam moi Mistrzowie!
14 kwi 22:47
Kuba: A przypadkiem tam nie powinno być a √32 * 1a?
14 kwi 22:51
ICSP:
| 2 | | 2 | | a√3 | | a√3 | |
| h = |
| * |
| = |
| |
| 3 | | 3 | | 2 | | 3 | |
14 kwi 22:53
Kuba: Przepraszam mój mistrzu ja jestem głąbem matematycznym
14 kwi 22:57