funkcjia
Adzia1990: Dla jakich wartości α fukcja:
f(x)=x2−4√2cosα x + 4sin2α ma minimum równe 0?
14 kwi 22:04
Jack:
| | −Δ | |
yw= |
| =0, podstaw i policz. |
| | 4a | |
14 kwi 22:07
Adzia1990: może ktoś to obliczyć, ponieważ gubie się w obliczeniach....?
18 kwi 11:27
Rivi: żeby ułamek wynosił zero jego licznik musi być 0 tak więc
−Δ=0
Δ=(4√2cosα)2−4*4sin2α=32cos2α−16*(2sinαcosα)=32cos2α−32sinαcosα
czuli −(32cos2α−32sinαcosα)=0
32sinαcosα−32cos2α=0 /:32
sinαcosα−cos2α=0
cosα(sin−cosα)=0
cosα=0 lub sinα−cosα=0 sinα=cosα dla 45' (+kπ)
18 kwi 11:34