matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Podane wyrazenie mozna zapisać w postaci:
Przemek:
1 − cos
2
α
Wyrażenie W=
można zapisać w postaci:
sinα
1
A. 1 B. sinα C. cosα D.
sinα
Proszę o podanie krok po kroku dojścia to tej postaci, z góry dziękuje.
14 kwi 21:58
Artur:
1− cos
2
α= sin
2
α ; Jedynka trygonometrzyczna: sin
2
α+cos
2
α=1 ⇒ sin
2
α=1−cos
2
α
sin
2
α
= sinα
sinα
Odp B
14 kwi 22:00
Janek:
1−cos
2
α
W=
sinα
sin
2
α+cos
2
α−cos
2
α
W=
sinα
sin
2
α
W=
sinα
W=sinα Odp. B
14 kwi 22:04
Przemek:
Dziękuje!
14 kwi 22:08