parametr i okrag
Adzia1990: Znajdź te wartości parametru a, dla których prosta 3x−y+5=0 nie ma punktów wspólnych z okręgiem
x2+y2−2x+4y+a=0
14 kwi 21:52
Jack:
wyznacz "y" z pierwszego równania, podstaw do równania okręgu i oblicz "a" dla Δ<0
14 kwi 21:55
Artur: Albo wyznacz srodek okręgu i promien. rozwiąż nierówność, ze odległość prostej od S srodka
okręgu będzie większa od długości promienia
14 kwi 21:58
Adzia1990: ok dziekuje
14 kwi 22:07
Gustlik: 3x−y+5=0
x
2+y
2−2x+4y+a=0
r=
√a2+b2−C=
√12+(−2)2−a=
√5−a
Środek S=(1, −2), r=
√5−a
Liczę odległość środka od prostej:
| | |3*1+2+5| | | |10| | |
d= |
| = |
| =√10
|
| | √32+(−1)2 | | √10 | |
Okrąg nie ma punktów wspólnych z prostą, gdy d>r:
√10>
√5−a /
2
10>5−a
5>−a
−a<5 /:(−1)
Odp: a>−5, a€−5, +∞)
15 kwi 02:07