Ciąg arytmetyczny obliczanie 3 wyrazu ciagu
Przemek: | | 1 | |
Liczby (√3 +√2) i |
| sapoczątkowymi wyrazami ciagu arytmetycznego. Trzeci |
| | √3 +√2 | |
wyraz tego ciągu jest równy:
A)
√3 −3
√2 B)
√3 +3
√2 C) 2
√3 −
√2 D)
√3 +
√2
Prosze o przedstawienie sposobu rozwiazania, z góry dziekuje
14 kwi 21:51
Przemek: Help
14 kwi 22:11
Maciuś: przemek twoim zadniem jest obliczenie roznicy an+1−a1 prosciej mowiac od drugiego wyrazu
odjac pierwszy zeby znaleźć roznice jak zapewne wiesz ciag arytmetyczny powstaje przez dodanie
jakiejs loiczby do kolejnej liczby ciagu zeby ci prosciej wytlumaczyc 1,5,9,13,17 ten ciag
powstaje przez dodanie liczby 4 do kolejnej liczby ciagu .
14 kwi 22:16
Maciuś: najpierw uniewymiernij ulamek mnozac licznik i mianownik razy (√3−√2) skorzystaj ze wzoru
na roznice kwadratu i dalej chyba dasz rade?
14 kwi 22:19
Przemek: Wszystko obliczałem z a2 − a1 = a3 − a2, faktyczne wyciągałem niewymierność z ułamka, ale
licząc, albo popełniałem błąd, albo coś. Po prostu nie wychodziło. Najbliżej byłem odpowiedzi
D, ale nie wiem czy aby na pewno to jest ta odpowiedz.
14 kwi 22:31
Janek:
| | 1 | | √3−√2 | | √3−√2 | |
a2= |
| * √3−√2 = |
| = |
| = √3−√2 |
| | √3+√2 | | 3−2 | | 1 | |
r=a
1−a
2
r= {
√3−
√2}−{
√3+
√2}= −2
√2
a
3=
√3−
√2 + (−2
√2) =
√3−3
√2
Odp. A
14 kwi 22:43
Przemek: | | 3√3 − 7√2 | |
Kurde takie coś mi wychodzi |
| , wiem ze źle i nie moge znaleźć błedu... |
| | 5 | |
14 kwi 22:45
Przemek: juz wiem gdzie robiłem błąd.... dzieki !
14 kwi 22:46
Janek: mały błąd r=a
2−a
1
14 kwi 22:47
Przemek: Domyśliłem się, ale i tak wielkie dzieki
14 kwi 22:51