matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze pomóżcie !!!!!!
jasiek:
Wyznacz z definicji (tzn. jako granice ilorazu różnicowego) pochodną funkcji f(x) = 10/x w punkcie x0 = 5
14 kwi 21:46
Basia:
f(x)−f(5)
10
10
−
x
5
f'(5) = lim
x→5
= lim
x→5
=
x−5
x−5
10
−2
x
10−2x
5
lim
x→5
= lim
x→5
=
x−5
x−5
2(5−x)
−2(x−5)
lim
x→5
= lim
x→5
=
5(x−5)
5(x−5)
−2
2
lim
x→5
= −
5
5
15 kwi 03:20