ciągi
kropka: Przez kolejnych dwadzieścia dni do basenu zawierającego początkowo 1000 m3 wody doprowadzano
wodę. Pierwszego dnia wpłynęło do basenu 25 m3 wody, po czym każdego dnia doprowadzano o 2
m3 wody więcej niż dnia poprzedniego. Równocześnie z basenu ubywało codziennie 50m3 wody.
Jaka ilość wody będzie w basenie po 10 dniach?
14 kwi 21:40
Janek:
r=2
a
1=25 − ilość wody dolanej pierwszego dnia
a
10=25+(10−1)*2=43 − ilość wody dolanej dziesiątego dnia
| | 25+43 | | 68 | |
S10= |
| *10= |
| *10=340 − suma dolanej wody w ciągu 10dni |
| | 2 | | 2 | |
1000+340−(50*10)= 1340−500=840m
3
Odp. Po dziesięciu dniach w basenie będzie 840m
3 wody
14 kwi 21:56
kropka: Dziękuję
14 kwi 22:05