CIąGI
mark: BARDZO PROSZę O SPRAWDZENIE I JEśLI JEST źLE TO O POPRAWIENIE
oblicz sumę pierwszych n wyrazów ciągu arytmetycznego
a)..a1=6...a15=62...n=14
b)a1=-2...a5=16...n=4
a)mamy a15=a1+14r
czyli
62=6+14r⇒14r=56⇒r=4
zatem s14=12+13*4
-----------*14=(6+26)*14=448
2
b)mamy a5=a1+4r czyli
16=2+4r⇒4r=14⇒r=7/2
zatem S4=4+3*7/2
-----------*4=8+21=29
2
24 lut 10:04
Bogdan:
Trochę nieczytelne są Twoje zapisy.
a) a1 = 6, a15 = 62
62 = 6 + 14*r stąd r = 4
a14 = 62 - 4 = 58
S14 = (1/2) * 14 * (6 + 58) = 7 * 64 = 448.
b) a1 = -2, a5 = 16
16 = -2 + 4r stąd r = 18/4 = 9/2
a4 = 16 - 9/2 = 23/2
S4 = (1/2) * 4 * (-2 + 23/2) = 2 * 19/2 = 19
24 lut 14:28
mark: BOGDANIE czy mogę prosić o sprawdzenie jeszcze dwóch
a) ...a4=5....a8=35....n=8
b)...a5=4a....a9=20a...n=10
a) wynik mam 70
natomiast w b) 60
bardzo dziękuję za pomoc
24 lut 15:08
Bogdan:
Nie było mnie tu przez jakiś czas, zaraz sprawdzę.
24 lut 18:06
Bogdan:
a) Rozwiązujemy układ równań:
1. a4 = 5 => a1 + 3r = 5 => a1 = 5 - 3r
2. a8 = 35 => a1 + 7r = 35 => 5 - 3r + 7r =35 => 4r = 30 => r =
15/2
1. a1 = 5 - 45/2 = -35/2
S8 = (1/2)*8*(-35/2 + 35) = 4*35/2 = 70.
b) Tu też mamy układ równań (uwzględniam tu parametr a, ponieważ podałeś go):
1. a5 = 4a => a1 + 4r = 4a => a1 = 4a - 4r
2. a9 = 20a => a1 + 8r = 20a => 4a - 4r + 8r = 20a => 4r = 16a => r = 4a
1. a1 = 4a - 16a = -12a
Obliczamy a10:
a10 = a9 + r = 20a + 4a = 24a
S10 = (1/2)*10*(-12a + 24a) = 5*12a = 60a
24 lut 18:25
mark : bardzo dziękuję
24 lut 20:11