14 kwi 21:40
Jack:
√1−sin2x=cosx − może to coś pomoże
14 kwi 21:47
ICSP: 2x + C ?
14 kwi 21:48
ich: wynik niby ma wyjść tyle −2
√1−sin2x+C
zapewne trzeba to zrobić przed zamianę zmiennej skoro w wyniku występuje mianownik
ale jak co nie mam pojęcia
i jeszcze jedna całka (w sumie dwie )
∫e
√xdx =
| | 4cos2x | |
∫ |
| dx= (tu wiem jak mniej więcej postępować ale w jednym momencie nie |
| | 3cos2xsin2x | |
wiem dlaczego tak )
14 kwi 22:06
Artur: ICSP znasz się coś na całkach?
14 kwi 22:10
ICSP: nie za bardzo.
14 kwi 22:11
Artur: no ja też nie, nie znasz jakiejś stronki gdzie jest to tak wytłumaczone ze przedszkolak by to
zrozumiał?
14 kwi 22:13
ICSP: nie:(
14 kwi 22:13
ich: ja ogólnie umiem robić całki ale takie standardowe (za 2 dni mam koło z nich)
ale właśnie
| | 2cos... | |
nie wiem co z tym ∫ |
| |
| | √1−... | |
gdyż z tym juz doszedłem co i jak ∫e
√xdx
14 kwi 22:17
Godzio:
| | 4cos2x | |
A, |
| jeszcze aktualna ? |
| | 3cos2xsin2x | |
14 kwi 22:21
ich: jak najbardziej
14 kwi 22:22
Godzio:
| | 4cos2x | | 16 | | cos2x | |
∫ |
| dx = |
| ∫ |
| |
| | | | 3 | | sin22x | |
sin2x = t
2cos2xdx = dt
| 8 | | dt | | 8 | | 1 | | 8 | |
| ∫ |
| = − |
| * |
| = − |
| |
| 3 | | t2 | | 3 | | t | | 3sin2x | |
14 kwi 22:25
ICSP: +C
14 kwi 22:27
Godzio:
Jesteś pewny że odpowiedź to: −2√1 − sin2x ?
14 kwi 22:31
ICSP: Według mnie:
| | 2cosxdx | | 2√1−sin2xdx | |
∫ |
| = ∫ |
| = ∫2dx = 2x + C czy nie można |
| | √1−sin2x | | √1−sin2x | |
dzielić pod całką?
14 kwi 22:35
ich: nie
14 kwi 22:37
ich: 2arcsin(sinx)+C to chyba będzie dobry wynik
14 kwi 22:44
Godzio: Też mi się tak wydaje
14 kwi 22:45
Basia:
dzielić można, błąd
ICSP polega na czym innym
√1−sin2x ≠ cosx
√1−sin2x =
√cos2x = |cosx|
przez podstawienie
t = sinx
dt = cosx dx
| | 2dt | |
J = ∫ |
| = 2arcsint +C = 2arcsin(sinx) + C |
| | √1−t2 | |
15 kwi 03:54