Jak mam obliczyć ekstremum funkcji ?
Leo: Dobry wieczór, mam prośbę o rozwiązanie zadania, a dokładnie , jak mam obliczyć ekstremu
funkcji f(x) = x
5 − 5x
4, napewno muszę policzyć pochodną, a co dalej ? Bardzo proszę o
pomoc.
14 kwi 21:32
Maryjusz: Jeśli policzysz pochodną, to wtedy warunek konieczny istnienia ekstremum ⇔ f'(x) = 0
Później jeśli dla lewego otoczenia miejsca zerowego pochodnej pochodna jest dodatnia, a dla
prawego otoczenia jest ujemna to jest to maximum, jeśli dla prawego otoczenia x0 pochodna
jest ujemna, a dla prawego otoczenia x0 jest dodatnia to jest to minimum.
14 kwi 21:38
Leo: ok, więc pochodna wynosi f'(x) = 5x4 − 20 x3 , a czy później robię coś takiego ( nie wiem czy
dobrze więc proszę się nie śmiać) : x3( 5x − 20) i dla x3 = 0 a dla 5x − 20 = 0 i dla x = 5
14 kwi 21:44
Leo: tam powinno być x=4
14 kwi 21:58
Leo: i jak tak ma być czy nie ?
14 kwi 22:20
Jack:
spróbuj zrobić wykres i zobaczyć czy w otoczeniu 0 i 4 następuje zmiana znaku.
14 kwi 22:24