.
paula: a więc mam takie dane"
a
2=2
a
5=16
no i obliczyłam q i wynik mam taki
g
3=14

ktoś mógłby sprawdzić czy dobrze to obliczyłam?
z góry dzięki
14 kwi 21:25
ICSP: a5 = a2 * q3
16 = 2q3
q3 = 8
q = 2
14 kwi 21:25
ICSP: Mylisz ciąg arytmetyczny z geometrycznym.
14 kwi 21:26
paula: aa polecenie!
obliczyc a1 i pozniej iloraz q ale narazie na tym skonczylam bo ine wiem czy jest sens dalej
to ciągnąć jesli juz teraz mam zły wynik
14 kwi 21:26
ICSP: a1 = 1
14 kwi 21:26
paula: no ale własnie to jest zadanie z ciągu geometrycznego
14 kwi 21:27
paula: no ja to zrobilam tak
a2=a1*q1
a5=a1*q4
pozniej
a1*q4=16
a1*q1=2
q3=14
i nie wiem czy to ok,czy co ja mam juz robic...
14 kwi 21:31
ICSP:
2q
3 = 16
q
3 = 8
q = 2
Twoją metoda.
14 kwi 21:33
paula: dobra nie ważne ale dzięki
ps.nie moge tego sobie tak dzielic bo na podstawie jestem i w ogole nie wiem ocb
wiec nie zrobie tego przykladu
14 kwi 21:35