Najmniejsza wartość funkcji.
Ania_xa: Funkcja f(x)=x2+bx+6 przyjmuje wartość najmniejsza dla x=−4. wyznacz współczynnik b i oblicz
najmniejszą wartość funkcji f.
Ze wzoru −b/2a nie mogę skorzystać bo nie mam współczynnika b.
14 kwi 21:20
Ania_xa: Dodam, że według odpowiedzi b=8 a wartość najmniejsza = −10
14 kwi 21:35
ICSP: x
2 + bx + 6
b = 8
x
2 + 8x + 6 =
w(−4) = 16 − 32 + 6 = −10
14 kwi 21:36
Artur: −4= −b/2a
−4= −b/2
−8=−b
b=8
x2+8x+6
Δ=40
q= −40/4=−10
14 kwi 21:38
Ania_xa: Co podstawiłeś/aś za b i a?
14 kwi 21:38
Artur: a masz dane. a=1.
masz równanie z niewiadomą b. −4= −b/2
14 kwi 21:40