Planimetria
mlody: Podstawy trapezu maja 4 i 8. Kąty jakie tworza ramiona z dluzsza podstawa maja miary 30 i
45 stpni. Oblicz pole trapezu.
Ma ktos jakis pomysl jak to rozwiazac?
24 lut 09:05
Basia: rozwiązuję
24 lut 18:58
Basia:
ABCD trapez
AB = 8
CD = 4
CC1 i DD1 wysokości
tr. BC1C prostokątny równoramienny (bo kat 45)
czyli C1B = h
C1D1 =4
czyli
AD1 + D1C1 + C1B = 8
AD1 + 4 + h = 8
AD1 = 4-h
z tr. AD1D
tg30 = h / (4-h)
√3/3 = h / (4-h)
√3*(4-h) = 3h
4√3 - √3h = 3h
4√3 = 3h + √3h
h(3+√3) = 4√3
h√3(√3+1} = 4√3
h(√3 + 1) = 4
4(√3-1) 4(√3-1)
h = 4 / (√3 +1) = ------------------------ = ----------------- = 2*(√3 -1)
(√3+1)(√3-1) 3 - 1
no i teraz wystarczy podstawić do wzoru na pole trapezu
24 lut 19:07