matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
trygonometria
truskawka:
Kąt α jest ostry, sin=
2
5
wyznacz pozostałe funkcje proszę o rozwiązanie z góry dziękuje
14 kwi 21:18
Maryjusz:
2
sinα=
5
sin
2
α+cos
2
α=1
4
cos
2
α=1−
25
21
cos
2
α=
25
√
21
cosα=
5
sinα
2
5
2
2
√
21
tgα=
=
=
=
cosα
√
21
5
√
21
21
2
√
21
tgα=
⇒ ctgα=
√
21
2
14 kwi 21:33