matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiaż nierówność
Kathe:
5
2x+1
≤5
x
+4
14 kwi 21:13
Basia:
5
2x+1
= 5
2x
*5
1
= 5*5
2x
= 5*(5
x
)
2
i masz 5*(5
x
)
2
− 5
x
− 4 ≤ 0 podstawiasz t = 5
x
t>0 i masz 5t
2
− t − 4 ≤ 0 dalej już powinnaś sobie poradzić
15 kwi 03:58