logarytmy
koli: c= 2log4 25−1=? 4 przy podstawie
14 kwi 21:00
Eta:
2= 4
1/2
25
−1= 5
−2
a
logab= b
| 1 | |
c=( 41/2)log45−2=4log4512*(−2)= 4log4 5−1= 5−1= |
| |
| 5 | |
14 kwi 21:15
koli: 4 jest w podstawie logarytmu a 25−1 jest w jednej linii, to nie jest 25 do −1
przepraszam za niedokładność

wynik ma wyjsc 5/2 ale jak dojsc do tego?
14 kwi 21:20
Eta:
Jaka treść, taka odpowiedź
Na przyszłość pisz porządnie treść zadani, bo nikt nie jest duchem św
| log225 | | 2log25 | |
log425= |
| = |
|
|
| log24 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 5 | |
c= (2log425)*2−1 = 2log25* |
| = 5* |
| = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
14 kwi 21:38
koli: dziękuję, cieszę się, że zawsze mogę tu znaleźć pomoc od Ciebie jesteś moim Mistrzem

zazdroszczę matematycznego talentu
14 kwi 21:44
Eta:
14 kwi 21:45
Sak: Log25+2log2
9 lut 10:44
janek191:
= log 25 + log 22 = log 25 + log 4 = log (25*4) = log 100 = 2, bo 102 = 100
9 lut 11:04
Kacper:
Zakładamy nowe tematy
9 lut 12:08