Czworościan foremny
k.: Czworościan foremny przecięto płaszczyzną przechodzącą przez jeden z wierzchołków
podstawy i środki dwóch krawędzi. Jako przekrój otrzymano trójkąt o polu równym √11.
Wyznacz długość krawędzi czworościanu.
24 lut 00:46
Bogdan:
Dzień dobry.
Proszę zobaczyć, jak proste to jest zadanie.
a - krawędź czworościanu.
Czworościan foremny posiada, jak sama nazwa wskazuje, 4 ściany, które są trójkątami
równobocznymi. Tu obok, w dziale planimetria, znajdujemy informacje o takim trójkącie.
Płaszczyna tnąca czworościan i przechodzącą przez jeden z wierzchołków podstawy
i środki dwóch krawędzi czworościan wyznacza trójkąt równoramienny, którego ramionami
są wysokości trójkątów równobocznych (h = a√3 / 2), podstawą jest odcinek o długości
a/2.
Wysokość w tego równoramiennego trójkąta obliczamy korzystając z twierdzenia Pitagorasa:
w = √h2 - (a/4)2 = √3a2/4 - a2/16 = (a/4)*√11.
Pole P tego trójkąta jest równe √11 i wyraża się wzorem: P = (1/2)*(a/2)*w,
a więc: √11 = (a/4) * (a/4) * √11, stąd 1 = a2/16 => a = 4.
Odp. Długość krawędzi czworościanu a = 4.
24 lut 09:26
k.: dziękuję
24 lut 11:45
DK: Tylko skad sie wzielo a/2 jako podstawa?
Glowie sie i nie moge wymyslec, jaka jest zaleznosc?
14 mar 23:09
DK: Jak sie popatrzy to tam na srodkach tyfch bokow to sa ramiona kwadratu, wiec podstawa tego
trojkata nie jest a/2 tylko a pierwiastek/2.
14 mar 23:22